Ινσουλινοαντίσταση

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και βοηθάει τη γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα, να εισέλθει στα κύτταρα όπου χρησιμοποιείται για ενέργεια. Η γλυκόζη προέρχεται από το φαγητό που τρώμε. Το συκώτι παράγει επίσης γλυκόζη σε στιγμές ανάγκης, όπως όταν είμαστε νηστικοί. Όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται μετά το φαγητό, το πάγκρεας απελευθερώνει ινσουλίνη η οποία με τη σειρά της θα επαναφέρει το σάκχαρο στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μία κατάσταση στην οποία τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται καλά, δηλαδή σντιστέκονται στην ινσουλίνη και δεν μπορούν εύκολα να μειώσουν τη γλυκόζη στο αίμα. Ως αποτέλεσμα, το πάγκρεας παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να βοηθήσει τη γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα. Εάν σε βάθος χρόνου τα κύτταρα δεν καταφέρνουν να προσλαμβάνουν τη γλυκόζη, αυξάνονται πολύ τα επίπεδά της στο αίμα (υπεργλυκαιμία) το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου II.

Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου είναι το οικογενειακό ιστορικό, η παχυσαρκία, η ηλικία >45 ετών και η καθιστική ζωή.


Υπάρχει τρόπος να αντιστρέψουμε την ινσουλινοαντίσταση, δηλαδή κάποιος να γίνει πιο ευαίσθητος στην ινσουλίνη?

Η σωματική δραστηριότητα και η απώλεια βάρους είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες στην αντιστροφή της ινσουλινοαντίστασης. Επίσης, μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να διαχειριστεί καλύτερα τη γλυκόζη, μειώνοντας τους επεξεργασμένους και απλούς υδατάνθρακες στη διατροφή μας. Τέλος, η μείωση του στρες και ο επαρκής ύπνος παίζουν ρόλο στην σωστή διαχείρηση της ινσουλίνης και της γλυκόζης.

Previous
Previous

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου