Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) επηρεάζει το 10-20% του πληθυσμού, ενώ υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ατόμων. Το γενετικό υπόβαθρο, σε συνδυασμό με το περιβάλλον, τη διατροφή και τον εντερικό μικροβιόκοσμο φαίνεται πως αλληλεπιδρούν και οδηγούν στην εκδήλωση του ΣΕΕ.

Τα κύρια συμπτώματα είναι κοιλιακός πόνος, δυσφορία, φούσκωμα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να συμβαίνουν τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα για να τεθεί η διάγνωση.

Αρχικά, στα άτομα με ΣΕΕ πρέπει μα εξεταστεί η ύπαρξη δυσανεξίας λακτόζης, ώστε να αποκλειστούν τα τρόφιμα που την περιέχουν. Στη συνέχεια θα πρέπει να εξεταστούν εάν κάποια τρόφιμα που περιέχουν FODMAPS προκαλούν επιδείνωση των συμπτωμάτων. Τα FODMAPS είναι ολιγοσακχαρίτες, δυσκχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες τα οποία βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το μέλι, το μήλο, τα μανιτάρια, το λάχανο, τα όσπρια, το σιτάρι κ.ά. Ο περιορισμός των FODMAPS φαίνεται πως μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα στα άτομα που έχουν σαν κύριο σύμπτωμα την διάρροια. Ο περιορισμός ή/και αποκλεισμός ορισμένων τροφίμων πρέπει να γίνεται πάντα υπό την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

  • Στα άτομα με ΣΕΕ συστήνεται καθημερινή φυσική δραστηριότητα για τουλάχιστον 20 λεπτά

  • Ο λιναρόσπορος και η βρόμη φαίνεται να έχει καλά αποτελέσματα στα άτομα με κύριο σύμπτωμα τη δυσκοιλιότητα

  • Η αποφυγή των ολικής άλεσης προιόντων και της σορβιτόλης βοηθάει τα άτομα με κύριο σύμπτωμα τη διάρροια

  • Τα προβιοτικά φαίνεται να βελτιώνουν τον κοιλιακό πόνο και τα φουσκώματα

  • Οι ψυχολογικές θεραπείες και συγκεκριμένα η διαχείριση του άγχους πρέπει να συστήνεται

Previous
Previous

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Next
Next

Ινσουλινοαντίσταση