Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Ως Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσος (ΓΟΠΝ) χαρακτηρίζεται μία σειρά συμπτωμάτων, με κυριότερα τον οπισθοστερνικό καύσο, τον θωρακικό πόνο – μη καρδιολογικής αιτιολογίας- και τον χρόνιο βήχα. Προκαλείται από την παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο. Αυτό ερεθίζει τον βλεννογόνο του οισοφάγου και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή (οισοφαγίτιδα). Η παλινδρόμηση μπορεί να προκληθεί από τη χαλάρωση του σφιγκτήρα του στομάχου, από την αυξημένη πίεση εντός του στομάχου (μεγάλα γεύματα) ή από αυξημένη πίεση από την κοιλιακή χώρα (παχυσαρκία – εγκυμοσύνη). Το 4-7% του ενήλικου πληθυσμού εμφανίζει συμπτώματα ΓΟΠΝ σε καθημερινή βάση, το 20% σε εβδομαδιαία και το 40% σε μηνιαία βάση.

Η ιατρική αντιμετώπιση έχει σαν στόχο την ύφεση των συμπτωμάτων, την επούλωση των βλαβών του βλεννογόνου και την πρόληψη των υποτροπών της νόσου. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται με καλά αποτελέσματα περιλαμβάνουν τα αντιόξινα και τους ανταγωνιστές αντλίας πρωτονίων.

Παρόλο που η σύσταση της διατροφής δεν μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο, υπάρχουν ωστόσο κάποια τρόφιμα που θεωρούνται ως εναύσματα της παλινδρόμησης. Αυτά είναι το αλκοόλ, τα ανθρακούχα ποτά, η σοκολάτα και τα μεγάλα και λιπαρά γεύματα. Σε αντίθεση, γεύματα με άπαχη πρωτεΐνη και ολικής άλεσης προϊόντα βοηθούν τα περισσότερα άτομα. Επίσης, η κατάκλυση θα πρέπει να αποφεύγεται για 2-3 ώρες μετά το γεύμα ενώ ένα μεγάλο μαξιλάρι βοηθάει ώστε το περιεχόμενο του στομάχου να μην παλινδρομεί. Τέλος, η απώλεια βάρους φαίνεται να είναι η πιο αποτελεσματική παρέμβαση για τη γαστροοισοφαγική παλινσρόμηση.

Previous
Previous

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Next
Next

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου