Αυξημένη Χοληστερόλη - Οι πρώτες αλλαγές που πρέπει να γίνουν
Μήπως είδες για πρώτη φορά ανεβασμένη την τιμή της χοληστερόλης στις εξετάσεις σου? Η πρώτη σκέψη που είχες ήταν ΄΄Τώρα τι πρέπει να κόψω από τη διατροφή μου? Και με τι τρόφιμα θα τα αντικαταστήσω?΄΄
Αρχικά να εξηγήσουμε τι είναι η χοληστερόλη.
Η χοληστερόλη ή χοληστερίνη είναι μία λιπαρή ουσία που παράγεται και διασπάται στο ήπαρ. Είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των κυττάρων και για την παραγωγή ορμονών.
Η αύξησή της μπορεί να οφείλετε σε γενετικούς παράγοντες ή στη διατροφή και στον τρόπο ζωής.
Τα τελευταία χρόνια ξέρουμε πως η διατροφική χοληστερόλη, δηλαδή η χοληστερόλη που υπάρχει στα τρόφιμα, ευθύνεται σε ένα μικρό ποσοστό για την αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα.
Αντιθέτως, τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά οξέα ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό για την αύξηση της ολικής και της LDL χοληστερόλης και μείωση της HDL.
Κορεσμένα λιπαρά οξέα
Το κορεσμένο λίπος είναι συνήθως στερεό σε θερμοκρασία δωματίου. Βρίσκεται κυρίως στο μοσχάρι, στο χοιρινό, στην πέτσα των πουλερικών, στο γάλα και στα τυριά που γίνονται από γάλα μη αποβουτυρωμένο. Τα φυτικά τρόφιμα τα οποία περιέχουν κορεσμένα λιπαρά είναι είναι το βούτυρο καρύδας και το φοινικέλαιο.
Για τα άτομα που πρέπει να μειώσουν τη χοληστερόλη τους, o Αμερικάνικος Καρδιολογικός Σύλλογος συνιστά τη μείωση του κορεσμένου λίπους σε λιγότερο από 6% των ημερήσιων θερμίδων.
Ένα προϊόν για να χαρακτηριστεί ως χαμηλό σε κορεσμένο λίπος πρέπει να έχει λιγότερο από 1,5 γρ. / 100γρ.
Τρανς λιπαρά οξέα
Τα τρανς λιπαρά οξέα δημιουργούνται από μια βιομηχανική διαδικασία που προσθέτει υδρογόνο σε υγρά φυτικά έλαια για να τα κάνει πιο στερεά. Τα τρανς λιπαρά βρίσκονται σε πολλά τηγανητά φαγητά. Τα αρτοσκευάσματα, όπως μπισκότα και κράκερ μπορεί επίσης να περιέχουν τρανς λιπαρά.
O Αμερικάνικος Καρδιολογικός Σύλλογος συνιστά την εξ ολοκλήρου αποφυγή των trans λιπαρών οξέων.
Και η απάντηση στην ερώτηση σου ΄΄Και τώρα τι τρώω?΄΄
Η απάντηση είναι απλή και είναι η Μεσογειακή Διατροφή.
Καθημερινά πρέπει να έχουμε στη διατροφή μας δημητριακά όπως κριθάρι, ρύζι, πλιγούρι, πατάτες κλπ, όσπρια, ξηρούς καρπούς, φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών.
Εβδομαδιαία πρέπει να τρώμε 1-2 φορές ψάρι και κοτόπουλο χωρίς πέτσα και μηνιαία το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι).
Τέλος, η μείωση του υπερβάλλοντος βάρους και η ένταξη φυσικής δραστηριότητας στη ζωή μας έχει μόνο ευεργετικά αποτελέσματα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.