Η υπόθεση του ΄΄Συνδρόμου Διαρρέοντος Εντέρου΄΄
Η φυσιολογική λειτουργία του λεπτού εντέρου είναι η συμμετοχή στην πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών της τροφής. Αφού το φαγητό περάσει από το στόμα στον γαστρεντερικό σωλήνα, γίνεται μια πρώτη διάσπαση της τροφής στο στομάχι και στην συνέχεια το περιεχόμενο του στομάχου προωθείται στο λεπτό έντερο ώστε να συνεχιστεί η πέψη και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
Ο εντερικός φραγμός είναι μια δυναμική οντότητα, που αποτελείται από πολλαπλά στρώματα, και μπορεί να αλληλεπιδρά και ανταποκρίνεται σε διάφορα ερεθίσματα, με βασικό σκοπό την προστασία του εντέρου και ολόκληρου του οργανισμού από παθογόνους μικροοργανισμούς και φλεγμονώδεις ουσίες. Φυσιολογικά, τα κύτταρα του εντέρου είναι πολύ στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους δημιουργώντας έναν επιθηλιακό φραγμό με περιορισμένη διαπερατότητα. Η αυξημένη διαπερατότητα του εντερικού φραγμού είναι μια παθολογική κατάσταση και μπορεί να επιτρέψει την είσοδο σε παθογόνους μικροοργανισμούς, τοξίνες, άπεπτα σωματίδια τροφής στην κυκλοφορία του αίματος, αυτό ονομάζεται σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου (ΣΔΕ).
Από τι προκαλείται το Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου;
Η ακριβής παθογένεια του ΣΔΕ δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά σχετίζεται με πολυπαραγοντικά αίτια. Έχει παρατηρηθεί πως κάποιες πρωτεΐνες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την στενή σύνδεση των εντεροκυττάρων, υφίστανται κάποιες αλλαγές στην έκφραση τους και ως αποτέλεσμα έχουν την αύξηση της διαπερατότητας. Διατάραξη της ισορροπίας την μικροχλωρίδας του εντέρου έχει επίσης συνδεθεί με το ΣΔΕ. Η δυσβίωση των μικροοργανισμών στο έντερο έχει ως συνέπεια την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων, δημιουργία φλεγμονής, και μεταβολή αυτών των πρωτεϊνών οδηγώντας σε ΣΔΕ. Παράλληλα και εξωγενείς παράγοντες όπως η διατροφή έχει φανεί πως συνδέονται στενά με ο ΣΔΕ. Η διατροφή επηρεάζει έντονα τη διαμόρφωση της εντερικής χλωρίδας. Μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένου υδατάνθρακες και λιπαρά φαίνεται να σχετίζεται με περισσότερα περιστατικά ΣΔΕ. Έχει φανεί πως η φρουκτόζη, η γλυκόζη και η σακχαρόζη εμπλέκονται στην αυξημένη εντερική διαπερατότητα. Αντίθετα, ορισμένοι υδατάνθρακες, όπως οι γαλακτοολιγοσακχαρίτες ενισχύουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων, καθώς επίσης και οι διαιτητικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν θετικά την εντερική διαπερατότητα.
Πώς επηρεάζει τον οργανισμό;
Έχει φανεί πως το ΣΔΕ, μέσα από τις αλλαγές στην μικροχλωρίδα, επηρεάζει την αυτοανοσία του οργανισμού. Λόγω του διαρρέοντος εντέρου, βακτηριακά αντιγόνα διεγείρουν τα ανοσοκύτταρα του οργανισμού και οδηγούν στην παραγωγή αντισωμάτων. Τα αντισώματα αυτά μεταναστεύουν και επιτίθενται στα περιφερειακά όργανα-στόχους. Ωστόσο, τα ίδια τα βακτηριακά αντιγόνα θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν και να δημιουργήσουν αυτοαντιδραστικά ανοσοκύτταρα εντός των λεμφικών συνδέσεων των περιφερειακών οργάνων.
Συστατικά που μπορεί δυνητικά να βοηθήσουν στο φαινόμενο του ΣΔΕ
Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι βιώσιμοι μικροοργανισμοί με φυσιολογικά ή ευεργετικά θεραπευτικά μέσα. Τα προβιοτικά βρίσκονται τόσο στα τρόφιμα όσο και ως συμπληρώματα, με πιο κοινά τρόφιμα το γιαούρτι και το κεφίρ. Σκοπός της λήψης προβιοτικών είναι η διατήρηση της ομοιόσταση της μικροχλωρίδας του εντέρου.
Βιταμίνες: Οι βιταμίνες Α και D είναι απαραίτητες για την ακεραιότητα του επιθηλίου και της μικροχλωρίδας του εντέρου και ρυθμίζουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις σε διαφορετικά επίπεδα.
Διαιτητικές ίνες και λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου (SCFAs): Οι διαιτητικές ίνες έχουν συσχετιστεί με την ρύθμιση και καλή λειτουργία του εντέρου, συμβάλλοντας στην διατήρηση της μικροχλωρίδας του. Κατά συνέπεια, η μικροοργανισμοί ζυμώνουν τις ίνες και παράγουν τα SCFAs, που είναι πολύ σημαντικά στην παραγωγή ενέργειας και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Άλλα συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν : γλουταμίνη, αργινίνη, πολυφαινόλες, φυτό τσαγιού, μανιτάρια chaga, γιαούρτι